Jak wygląda eksport artykułów żywnościowych z Chin?
Chiny jako druga co do wielkości światowa potęga gospodarcza eksportuje produkty różnych branż i gałęzi na cały świat. Nie inaczej jest też w przypadku artykułów spożywczych. Importem chińskiej żywności szczególnie zainteresowane są duże przedsiębiorstwa zajmujące się dostarczaniem towarów do dużych sieci sklepowych, takich jak super- i hipermarkety. Orientalne produkty spożywcze i dodatki do potraw cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. Jakie zatem artykuły żywnościowe najczęściej eksportuje Państwo Środka i jak to wygląda od strony formalnej? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Jakie produkty spożywcze importuje się z Chin?
Ze względu na klimat i położenie geograficzne Chiny zajmują się eksportem konkretnych produktów żywnościowych. Do najpopularniejszych z nich należą ryby i owoce morza, takie jak panga, homary czy krewetki. Oprócz tego Państwo Środka słynie z produkcji wysokiej jakości mięs, przede wszystkim wołowiny i cielęciny. Kraje z całego świata szczególnie doceniły ćwierci przednie rozdzielone i nierozdzielone. Kolejnymi produktami eksportowanymi na szeroką skalę jest zielona herbata, miód naturalny, sos sojowy, keczup i inne sosy pomidorowe czy mleko i śmietana. W tym zestawieniu nie może także zabraknąć warzyw i owoców, takich jak marchew, czosnek, daktyle, morele, oliwki oraz pomidory koktajlowe. Wszystkie te produkty są oczywiście opatrzone odpowiednimi stawkami celnymi.
Formalności związane z importem żywności z Chin
Jeśli jesteś zainteresowany importem produktów żywnościowych zza Wielkiego Muru warto skorzystać z profesjonalnych usług z zakresu pośrednictwa importowego. Specjaliści pomogą w znalezieniu rzetelnych dostawców, uzgodnieniu warunków, czy składaniu zamówień. Warto wspomnieć, że wszystkie importowane z Chin towary muszą zostać odpowiednio oznakowane. Co to oznacza? Otóż oznakowania te świadczą o kontroli jakości. Produkty pochodzenia zwierzęcego podlegają Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Generalnemu Inspektorowi Weterynaryjnemu, natomiast produkty pozostałe Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Do importu żywności z Chin niezbędne jest posiadanie odpowiednich dokumentów i certyfikatów: faktury handlowej używanej do kontroli importu i wyceny cła; packing list, czyli dokumentu przewozowego; oryginału świadectwa pochodzenia; dokumentu wystawianego przez producenta potwierdzonego przez China Inspection and Quarantine; świadectwa zdrowia lub Phytosanitary Certyficate oraz certyfikatu dokonania analizy laboratoryjnej.